BLOG BARU FAKRUZA BORONG ONLINE

Followers

Monday, October 18, 2010

LAKSAM


Assalamualaikum .... Hai rakan-rakan blog dah lama saya tak N3 blog nie, biasala bila masak aje terlupa nak snap gambar, jadi tak bertambah la resepi kat sini... laksam nie saya buat minggu lepas lagi, resepi saya ambil dari M.Resipi Dari Yani... apa pun yani minta halal ye resepi nie ok, almaklumla malas nak taip so copy aje... minta halal sekali lagi ye yani terima kasih banyak2...

LAKSAM
SUMBER: YANI M.RESIPI
Bahan Laksam
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

bahan kuah

Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh

Sdkt halia

Sdkt bwg putih

Sdkt bwg merah/besar

Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok

Santan

Asam keping

Sdkt garam

Sedikit gula merah/gula

Bahan ulam

timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)


Bahan cili

cili merah

belacan

garam

limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah garam sikit dan perahkan limau

1 comment:

  1. dah lama tak mkan laksa... tgk terliur lak.. nak buat mcm leceh je..hihihi

    ReplyDelete