BLOG BARU FAKRUZA BORONG ONLINE

Followers

Sunday, November 14, 2010

TALAM SUJI


Kuih Talam suji memang sedap rasa lapis kat bawah tue macam ubi tapi sebenarnya tepung suji... resipi nie dapat dari blog hanielize tak kan kawan2 blog tak kenal... kaka yang terkenal tue org panggil kak Liza...... kak liza Talam Suji nie memang sedap suami dan anak2 memang suka..... lagi satu qira nak minta halal ye resipi nie dan juga nak minta copy resipi ......... Terima kasih banyak.... nak lebih lanjut resipi klik disini

TALAM SUJI
Sumber:Hanieliza
Lapis bawah :
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

2 comments:

  1. salam.. terimakasih sbb sudi emncuba resepi kkliza...

    ReplyDelete
  2. Sedap sangat talam suji tue terima kasih byk2 kerana k.liza sudi kasi resipi...

    ReplyDelete