Semalam aku buat lagi Apam Salju nie memang menjadi cuma apam salju nie tak taruk warna aje.... tue nampak sejuk aje, memang sedap Apam nie dan senang buat.... Rakan Blog jgn boring pulak ye asyik jln aje blog qira asyik apam aje, Selagi tak jemu dgn apam... Apam oh Apam..
APAM SALJU
Sumber: kak yatie (sumber kehidupan)
Bahan-bahannya.
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar -(Qira Tak letak)
3/4 cwn gula pasir-(Qira ganti 1 cawan gula pasir)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
- Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
qira..apam ni dah sejuk keras ke still lembut lagi..tengah cari cari nak buat apm apa yg lembut salju salju gituu
ReplyDeleteSalam Qira,
ReplyDeleteAkak pun mcm tu..selagi tak jemu, asyik buat je...lagi pun apam ni mmng kegemaran akak...warna putih mmng betul2 salju....
izah resipi nie memang menjadi... biasala sapa punya resipi selain kak yatie..
ReplyDeletek.yatie terima kasih byk2 ye kerana resipi kak yatie la dapur qira sentiasa berbau apam....
qira--
ReplyDeletesedapnya layan dgn air panas..
menjadi betul kegebuannya..
siti Apam nie memang gebu sedap... Tambah pula minum dgn teh tarik..
ReplyDelete