BLOG BARU FAKRUZA BORONG ONLINE

Followers

Monday, November 22, 2010

LAKSA

LAKSA YANG DI MASUKKAN KUAHNYA

LAKSA DAN SAYUR2NYA

SAYUR TIMUN, DAUN SALAD, BUNGA KANTAN, BAWANG BESAR

LAKSA YANG DIREBUS

KUAH LAKSA

Nie laksa menu semalam biasa la..... Asyik makan nasi aje so buat pulak laksa..... Laksa nie kalau orang belah utara suka la........

LAKSA
Bahan
8 ekor ikan sardin(Besar)
27 biji cili kering - Blande
1/2 inci belacan - Blande
10 biji bawang merah - Blande
4 keping Asam keping
Daun kesum
Bunga kantan
garam
Laksa (Di rendam dan di rebus)
serbuk perasa

BAHAN SAYUR
Timun
Daun Salad
Bunga Kantan
Bawang Besar

Cara
1) Ikan tadi cuci hingga bersih dan rebus dgn 4 keping asam.. kemudian perisi isi ikan dan blande hingga halus bersama air rebusan dan air biasa...
2) Bahan diblande di masuk dalam periuk, masak sedikit sehingga hilang bau cili orang kata lebih kurang la...
3)Setelah bau cili hilang masukkan isi ikan yang kita blande tadi dan biarlah mendidih.... Asam keping yang direbus dgn ikan dimasukkan kedalam kuah cili...
4)Agak2 mendidih masukkan Daun kesum,Bunga kantan, garam dan serbuk perasa biarla sehingga semua terasa barulah tutupkan api, dan boleh dihidangkan.....

5 comments:

  1. Salam Qira....Laksa Penang Ni Kegemaran Anak Dara Kak Lin....Ingat Cuti Sekolah Ni Nak Buat....

    ReplyDelete
  2. Kak Lin kadang2 tue selera tak la boleh sama, tue qira buat laksa tue... itula cara orang tak berapa pandai memasak macam saya nie...

    ReplyDelete
  3. waaahhh..laksa yang meriahh.lama dah tak mkn laksa.. eh dtg umah skali lagi amik award yee

    ReplyDelete
  4. Salam Qira,
    Akak mmng suka mkn laksa....terliurnya tngk laksamu itew..nak semangkuk....alamak dah abes...huhuhuhu...

    ReplyDelete
  5. Salam
    kak yatie... minta maaf la laksa tue pun tak tahu apa dah jadi..Ha ha.. maklumla laksa yang dah beberapa hari dah...

    ReplyDelete